Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


Tämä sivusto on keskeneräinen, sivuilla olevia tekstejä, kuvia ja muuta sisältöä tullaan muokkaamaan sitä mukaa kun sivuston kehitystyö etenee.

Palautetta ja kehitysehdotuksia otetaan vastaan - lähetä sähköpostia tai kommentoi Facebookissa.

Laitetietoutta: Star Flyer

Star Flyer. © HuvipuistokeidasStar Flyer. © Huvipuistokeidas

Star Flyer on australialaisen Funtime-yhtiön kehittämä huvilaite. Yksinkertaistettuna laitteen toimintaperiaate on ketjukaruselli yhdistettynä tornilaitteeseen, kuten perinteiseen näköalatorniin. Star Flyerin laitenimeä voi nähdä kirjoitettavan myös muodoissa StarFlyer tai Starflyer -  kaikki kolme eri muotoa jopa löytyvät valmistajan www-sivuilta! Joskus Star Flyeria erheellisesti kutsutaan myös Sky Flyeriksi, mutta se on Vekoman kehittämä laite, jolla ei ole mitään tekemistä Funtimen Star Flyerin kanssa. Star Flyer on nimenä tavaramerkillä suojattu ja periaatteessa se ei siis voi viitata muihin kuin Funtimen laitteisiin.

Funtime jätti Star Flyerin patenttihakemuksen vuonna 2004 ja se kuvaa laitteen toimintaa seuraavasti:

Huvilaite ( 10 ) jossa on kyydissä olijoita ( 17 ) joita kuljetetaan ilmassa. Huvilaite ( 10 ) koostuu tornista ( 11 ) jossa on pylväs ( 23 ), tyypillisesti vähintään 30 metriä korkea. Keskiörakennelma ( 33 ) on kiinni pylväässä ( 23 ) jonka ympäri se pyörii ja jota pitkin se kulkee. Ensimmäinen moottori ( 51 ) on tarkoitettu keskiörakennelman pyörittämiseen ( 33 ) pylvään ympäri ( 23 ). Toinen moottori ( 61 ) on tarkoitettu keskiörakennelman kuljettamiseen ( 33 ) pitkin pylvästä ( 23 ).; Matkustajakantimet ( 81 ) riippuvat keskiörakenteesta ( 33 ) liikkuen keskiörakenteen liikkeen seurauksena ( 33 ) suhteessa pylvääseen ( 23 ), kyydissä olijat ( 17 ) tulevat kuljetetuksi pylvään ympäri liikerataa pitkin ( 23 ), kyydissä olijoiden korkeuden muuttuessa ajon aikana keskiörakenteen liikkuessa ( 33 ) pitkin pylvästä ( 23 ). Huvilaite ( 10 ) on suunnitelma, joka on suuren mittaluokan rakennelma.

Star Flyer, patenttikaavio.Star Flyer, patenttikaavio. Star Flyer, patenttikaavio.Star Flyer, patenttikaavio.

Perus-Star Flyerin korkeus on noin 70 metriä. Eräät huvipuistot ovat kuitenkin rakennuttaneet tätä paljon korkeampia laitteita, aina noin 120 metriin asti. Alla olevassa taulukossa on Star Flyer -laitteiden julkistettu ennätyskorkeus sekä aiemmat epäviralliset ja vahvistamattomat korkeusennätykset:

Laite Video

 1. Texas ScyScreamer

Six Flags Over Texas, USA

122,78 metriä - maailman korkein Star Flyer

 

Mitattu 17.06.2013 Guinnessin ennätystenkirjaan maailman korkeimpana ketjukarusellina

 2. Eclipse

Gröna Lund, Ruotsi

121 metriä

maailman korkein Star Flyer huhti-toukokuu 2013

 3. Prater Turm

Wiener Prater, Itävalta

117 metriä

maailman korkein Star Flyer 2010 - 2013

 4. Himmelskibet

Tivoli Gardens, Tanska

80 metriä

maailman korkein Star Flyer 2006 - 2010

 

Star Flyerin tapaisia laitteita valmistavat myös eräät muut laitevalmistajat, kuten esimerkiksi Zamperla mallinimellä Vertical Swing. Laitetyyppiin pohjautuvia oletettuja kopioita löytyy myös esimerkiksi kiinalaisten laitevalmistajien tuotekatalogeista.

Suomessa on kaksi Star Flyer -tyylistä laitetta, joista toinen on Tykkimäen Star Flyer ja toinen on PowerParkin Fiesta Mexicana, joka on Zamperlan rakentama laite.

Tykkimäen Star Flyer. © HuvipuistokeidasTykkimäen Star Flyer. © Huvipuistokeidas